काठमाडौं - तपाईँले
कत्तिको याद गर्नु भएको छ ? कहिलेकाही
निकै ‘पर्सनालिटी’ देखिने तर छेउमा
पुगेर कुराकानी गर्दा ह्रवास्सै सास गन्हाउने । अनि कहिलेकाही आफैलाई अप्ठेरो हुने
गरी आफ्नै सास गन्हाउने । कसैकसैलाई त दिनँहु दाँत माझ्ने तर स्वास गन्हाउन नछाडने
समस्या समेत पिरोल्ने गरेको देखिएको छ । यस पटक हामीले स्वासमा हुने दुर्गन्धको
बारेमा तपाईँहरुलाई जानकारी दिने प्रयास गरेका छौँ ।
सास दुई कारणले गन्हाउछ । पहिलो मुख
तथा दाँतमा जम्मा भएको फोहरेका कारण , अनि दोस्रो कारण
चाँहि पेटमा भएको समस्या ।
दिनहुँ दाँत ब्रस गर्ने तथा मुख सफा गर्नेहरुको
पनि नजिक पर्दा कहिलेकाही सास गन्हाउछ । यदि त्यस्तो छ भने पक्कै पनि उसको पाचन
प्रकृयामा गडवढी हुनसक्छ । पाचन प्रकृया ठिक छैन भने भित्रैबाट आउने सास
दुर्गन्धित हुन्छ । त्यसर्थ सास गन्हाउने पनि एकखालको स्वास्थ्य समस्या हो ।
चिकित्सकिय भाषामा यस रोगलाई ‘हेलिटाइसिस’ भन्ने गरिन्छ ।
सास किन दुर्गन्धित हुन्छ ?
मुख या सास गन्हाउनको कारण र यसको समस्या र समाधान |
सास गन्हाउने कारण धेरै छन यद्धपी ती मुख र
पेटमा हुने समस्यासंग गासिएका हुन्छन । चिकित्सकहरु यो समस्या आउनुमा ९० प्रतिशत
मुखमा भएका किटाणुहरुको बृद्धिले हुने बताउछन । १० प्रतिशत मात्रै शरीरका भित्री
भागमा भएका अंगहरुको समस्याले हुने गर्छ ।
कलेजो , मृगौला, मधुमेह तथा पिनास हुँदा समेत यस्तो समस्या देखिन्छ । जुन तत्काल समाधान
गर्नु जरुरी छ । मुखमा किटाणु बढनुको कारण भने खानेकुरा दाँतमा अडकेर सडने र
त्यसबाट किटाणु उत्पन्न हुनु हो । गीजाको रोग ‘पायरिया’
भएर पनि यस्तो समस्या आउने गर्छ । दाँतमा फोहर जम्नु, टन्सिलको इन्फेक्सन हुनु , नाक तथा साइनसमा बिकार
आउनु, मुखमा घाउ निस्कनु, श्वास नलिमा
या फोक्सोमा बिकार जम्मा हुनु हो ।
कान्तिपुर डेन्टल हस्पिटलका दन्त चिकित्सक डा.
बुद्धिमान श्रेष्ठ भन्छन, ‘मुख भित्र हुने दाँत, गिजा तथा जिव्रोको उचित सरसफाइ भएन भने सास गन्हाउन थाल्छ । त्यसैगरी
पेटमा राम्ररी पाचन भएन भने पनि त्यसको असर मुखबाट आउने सासमा देखिन्छ । अर्थात
गन्हाउन थाल्छ ।’उनले धुमपान तथा तमाखु, गुडखा लगायतका सूर्तिजन्य पदार्थको सेवनले पनि मुख तथा सास गन्हाउने
समस्या आउने बताए ।
त्यसो त चिकित्सकहरुले मदिरा पान गर्ने, मधुमेह, कव्जियत, पेठको अल्सर,
अपच, टिवि, निमोनिया,
पिनास जस्ता समस्याले ग्रस्तव्यक्तिको पनि सास गन्हाउने बताउछन् ।
बोसो तथा प्रोटिनयुक्त खानाहरुकोृ अत्यधिक सेवनले पनि यो समस्या बढाउछ । त्यसबाहेक
नियमित रुपमा दाँत नमाझने, दाँतको फ्लस नगर्ने, जिव्रो सफा नगर्नु, मुख कुल्ला नगर्नुले पनि यस्तो
समस्या निम्त्याउछ ।
अन्य रोगको पनि जानकारी दिन्छ ?
सास गन्हाउने समस्या शरीरमा विकसित हुदै गएको
विकारका कारणले पनि हुनसक्छ । जस्तै पेटमा अपच भयो भने पनि सास गन्हाउछ, दाँत नियमित ब्रस नगरे पनि दुर्गन्ध आउँछ । गिजाको भित्री भागमा पिप जम्यो
वा घाउ आयो भने पनि सास गन्हाउन थाल्छ । त्यसबाहेक पेठको अल्सर, अपच, टिवि, निमोनिया, साइनस जस्ता कारणले सास गन्हाउनुको कारण बन्न सक्छ ।
के गर्ने त ?
मुख गन्हाउने समस्या देखा परेमा शुद्ध हलुका र
सुपाच्य भोजन गर्ने, जिव्रो माथिल्लो भागमा लागेको
लेउजस्तो फोहर सफा गर्ने र रातो टमाटरमा नून हालेर खाने गरेमा पनि दुर्गन्ध कम
हुन्छ ।
सफासग धोएको काचो पालुङ्गो र बन्दा चपाएर विहान
बेलुका खाने गर्नाले पनि राहत मिल्ने चिकित्सकहरु बताउछन । आधा चम्चा सुठोको धुलो
विहान बेलुका खाना पछि खाने गरेमा पनि त्यसले दुर्गन्ध घटाउछ । खाना पछि तुलसी
पत्ता, पुदिन र काँचो सलगम चवाएर खाने गर्नाले पनि समस्या समाधान हुन्छ । कागती र
अमलाको प्रयोग बढाएमा पनि दुर्गन्ध कम हुन्छ ।
यी बाहेक सबैभन्दा बढी प्रयोग पानीकै हुन्छ ।
प्रसस्त पानी पिउनी व्यक्तिको पाचन प्रकृयालाई नियमित गराउछ । मुख सुख्खा भयो भने
पनि मुख गनाउछ । त्यसैले थोरै थोरै भएपनि पानी पिइ राख्नु राम्रो हुन्छ । त्यस्तै ‘टङ क्लिनर’ले विहान जिव्रो सफा गर्ने र विहान खाना
खाएपछि र सुत्नु अघि ब्रस र मन्जनले दाँत सफा गर्ने, रगत र
पिप आउनबाट रोक्नका लागि कागती मह मिलाएर गिजा सफागर्ने, कागती
र पुदिनाको रस एक गिलास मनतातो पानीमा मिलाएर विहान बेलुका मुख कुल्ला गर्ने गरेमा
पनि समस्या समाधान हुनसक्छ । त्यसबाहेक सुगन्धीत फलहरु जस्तौ ल्वाङ, सुकमेल, अलैची मुखमा राख्नाले पनि दुर्गन्ध कम हुन्छ
।
भिटामिन सि डिफिसेन्सीको कारणले पनि मुख
गन्हाउछ । त्यस्तै क्याल्सियमको कमीले पनि यस्तो समस्या देखापर्छ । डा. श्रेष्ठ
भन्छन , भिटामिन सि र क्याल्सियम बढाउने खाद्य पदार्थको सेवन गर्नु उ्त्तम हुन्छ
।तर बढी अपाच्य खानेकुरा नखाने, तारेको पिरो मसलादार र चटपटे
बस्तु नखानु नै राम्रो हुन्छ । धेरै गुलियो, खाद्य पदार्थबाट
टाढै रहने, चिया, कफि, रक्सी, माछा, मासु कम खाने र
खाईसकेपछि राम्ररी दाँत जिव्रो सफा गर्ने र पानी प्रसस्त खानु फाइदा जनक हुन्छ ।
मुख गन्हाउने अधिकांश समस्या मुख, गिंजा र दाँतकै
समस्याबाट सिर्जित हुन्छन् ।
मुख या सास गन्हाउनुका कारण
१. हामीले खाएका खानेकुरालाई दाँतले टुक्रा–टुक्रा पार्छ,
जिब्रोले पन्यूले जसरी चलाउँछ अनि र्यालले मुलायम बनएर निल्न सहयोग
गर्छ ।
दाँतले त्यसरी खानेकुरालाई टुक्रा–टुक्रा पार्दा
दाँतबीचको चेप–चेपमा गए
२. जिब्रोले खानेकुरा चलाउने क्रममा धेरथोर जिब्रोमा पनि
पातलो तह फोहोरले ढाकेको हुन्छ । त्यो फोहोर मुखभित्रै केही समयपछि कुहिएर गन्ध
निस्कन थाल्छ् ।
३. बंगारातिरको दुई दाँतबीचमा ठुलो चेप छ भने पनि त्यहाँ
खाना अड्किन्छ, कुहिन्छ अनि
गन्हाउँछ ।
४. कुनै–कुनै दाँत कीराले खाएर ठूलो ढाँड बनिसकेका हुन्छन् । त्यो ढाँडमा नजानिँदो
पाराले अड्किएका खानेकुरा लामो समयसम्म बसेर गन्ध निकाल्न मद्दत गरिरहेको हुन्छ ।
५. खैनी, चुरोट आदिको आदतका कारणले पनि मुख गन्हाउन सक्छ ।
६. कतिपय खानेकुरा आफंै पनि श्वास गन्हाउन मद्दत गर्ने
खालका हुन्छन्, जस्तै— लसुन, प्याज ।
७. मुख सुख्खा हुने कुनै रोग हुँदा पनि प्रशस्त मात्रामा
तरल पदार्थले बगाउनुपर्ने फोहोर बग्न पाउँदैन अनि मुख गन्हाउन सक्छ ।
८. नक्कली दाँत लगाएका व्यक्तिहरूले नियमित सरसफाइ नगर्दा
पनि अड्किएको फोहोर कुहिएर मुख गन्हाउन सक्छ । दाँतमा ब्रेसेस वा तार लगाएका
व्यक्तिमा पनि फोहोर अड्किएर मुख गन्हाउन सक्छ ।
समाधान
१. दाँतमा लेउ लाग्न र फोहोर टाँसिन नदिन नियमित ब्रस गर्ने, दिनमा दुई पटक
(खाना खाइसकेपछि) ।
२. नियमति मुख खोकल्ने वा कुल्ला गर्ने ।
३. मुखलाई नियमित रसिलो राख्ने, सुख्खा हुन नदिने ।
४. दुई दाँतबीचको चेपमा रहेका फोहोर निकाल्न डेन्टल फ्लस (
एक प्रकारको धागो) नियमित प्रयोग गरी दुई दाँतबीचमा फोहोर अड्किन नदिने ।
५. दुई दाँतको बीचमा अलि ठूलो ग्याप छ भने इन्टर्डेन्टल
ब्रसले बाहिर भित्र गरेर फोहोर बस्न नदिने ।
६. कुल्ला गर्ने झोल पनि छोटो समयका लागि प्रयोग गर्न
सकिन्छ ।
७. जिब्रीको सहयोगले जिब्रोमा फोहोर जम्न नदिने ।
८. मुख गन्हाउन सहयोग गर्ने सुर्ती इत्यादि छोड्ने ।
९. नक्कली दाँत (डेन्चर) राम्रोसँग नियमित सफा गर्ने ।
No comments:
Post a Comment